Zwemmen


Voor velen een lastig, een zeer technisch onderdeel. TCM biedt drie keer per week zwemtrainingen aan. Deze trainingen zijn gericht op het zwemmen tijdens een triathlon. We richten ons dus met name op de borstcrawltechniek. Aan de hand van schema's oefenen we op borstcrawl, ligging in het water, ademhaling, snelheid, duur. Ook doen we af en toe open water simulaties zoals groepsstart en het ronden van een boei.

De trainingen zijn in het Geusseltbad.

Dinsdag
van 20:45 tot 22:00 uur in. We hebben 13 banen; het hele wedstrijdbad en het hele combibad. Er zijn trainers om ons zo goed mogelijk door de schema's te loodsen en aanwijzingen en tips te geven.

 

Donderdag
van 21:15 tot 22:15 uur. Alle acht banen in het wedstrijdbad. Trainer(s) aanwezig.

 

Zondag
van 09:00 tot 11:00. Van 09:00 tot 10:30 zijn er drie banen, en van 10:00 tot 11:00 nog twee banen. Met trainer of toezichthouder.


Banenzwemmen met regels en indeling
Om het zwemmen in goede 'banen' te leiden, hanteren we enkele basisafspraken, huisregels. Dit om te voorkomen dat we elkaar in de weg liggen, op elkaar botsen of dat zwemmers van ongelijk niveau bij elkaar liggen. Je vindt deze afspraken bij 'huisregels zwemtrainingen'. We zwemmen allemaal volgens een min of meer vaste baanindeling. Deze indeling wordt gemaakt aan de hand van de resultaten uit een tweejaarlijkse CSS-test. In die test zwem je zo hard mogelijk een keer 400 meter, een keer 200 meter en een keer 50 meter. De trainers maken dan vervolgens de baanindeling bekend. Hou je hier zo goed mogelijk aan, dan zwemt iedereen altijd in een baan met anderen van gelijkwaardig niveau. Heb je het idee dat je een keer (of structureel) in een snellere of langzamere baan zou moeten liggen, overleg dan even met de trainer en schuif een baantje op. Samen komen we er dan altijd wel uit. 
 

Open Water zwemmen.

Als de watertemperatuur het toelaat, wordt onderling vaak afgesproken om in het grindgat van de Maas of elders in open water te zwemmen. Hier is vanuit TCM geen begeleiding. Wel drukken we iedereen op het hart  NOOIT alleen te gaan zwemmen en altijd een felgekleurde badmuts en een zwemboei mee te nemen. Met die items ben beter zichtbaar voor vissers, roeiers, speedboten, jachten. En ook voor elkaar, in het geval je niet dicht bij elkaar zwemt. Zonder die items ben je vrijwel onzichtbaar en je snapt wel dat dat risico's met zich meebrengt.